Стокообменът на селскостопански стоки между Германия и България е отрицателен за страната ни през последните години (2010-2012), въпреки че бележи нарастване. Това каза на пресконференция пред немски и български журналисти в Берлин министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков, предаде Фермер.БГ.

В периода януари – септември 2013 г. реализираните български земеделски продукти на пазара в Германия са на стойност 141 490 000 щ.д. България изнася за Германия основно слънчоглед, череши, мед, сирене и краставици.

Доставените за България от Германия стоки възлизат на 203 850 000 щ.д., като салдото отново е отрицателно за България с 62 млн. лв.

Министър Греков подчерта, че липсва пазарът на свежи плодове като например грозде, които традиционно сме имали преди години в Германия.

По време на изложението Зелена седмица в Берлин стана ясно, че Германия има особен интерес към биологично произведеното българско вино. Проблемът според германските ни партньори обаче е, че все още не можем да отговорим на очакванията за по-големи количества български биопродукти за европейския пазар.
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!