Остава седмица до крайния срок за обществено обсъждане на поредния ремонт на Закон за поземлените отношения и опазването на земеделските земи. 
 
 
В момента тече срокът за изработване на становища по новия проект, замислен първоначално като Кодекс за земята – основен нормативен акт в сектора.
 
Това е вторият кръг от обществени консултации по проекта за по-малко от половин година. Първият беше в края на лятото и началото на есента по проекта, наречен Закон за поземлените отношения и опазването на земеделските земи. 
 
След дискусия в парламентарната Комисия по земеделие беше решено обхватът на закона да се разшири. Беше определен и нов срок 28 февруари 2019 г., в който правителството трябва да внесе проекта в Народното събрание.
 
Новият проектозакон е дори по-лош от предишния. Той ощетява собствениците и нарушава конституционното право на 3,5 млн. българи. Това каза за Фермер.БГ Стайко Стайков, председател на Българска асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ). „В момента обсъждаме нашите предложения и ще ги внесем“, посочи той. 
 
Един от невралгичните моменти, според него, остават „белите петна“, които са заложени като опция и в новия проектозакон. 
„Това трябваше да е временно решение, а ние продължаваме. Никъде в Европа няма такова нещо, а ние трябваше да го прилагаме за малко. В новото предложение на законопроекта отново ги има и това ощетява собствениците. Ние сме и ползватели, но все пак е нарушено конституционното ни право“, посочи Стайков и добави, че това нещо със сигурност ще ни доведе до проблеми с Европа. 
 
Според Стайков причината да се прави пореден и то не особено ефективен ремонт на този закон е, че се работи отзад напред. „Първо министерството сяда и пише, а после чрез общественото обсъждане се правя корекции. Това не работи. Трябва всяка асоциация да събере юристите си, те да подготвят нещата, след което самите асоциации – браншът, да седне с министерството и да обобщят крайния вариант“, коментира той. 
По думите му трябва да се изгради паритет, да се направи така, че да има равнопоставеност между собствениците и ползвателите, защото иначе се получават резки разлики, които ощетяват едните или другите. 
 
Според него цената на земята няма да претърпи някакви резки спадове или ръстове. Причината за това е, че с проблемите с комасацията, напояването и продължаването на прилагането на „белите петна“, в комбинация с „некачествен“ закон, привличането на големи инвеститори и желаещи да купуват земя, няма да е много вероятно. 
 
 
„Трябва да се създадат услови, еднакво полезни и удовлетворяващи всички – и ползватели, и собственици, а с този закон това не се прави“, добави Стайков и се съгласи, че е нормално и редица земеделски производители да не са съгласни с голяма част от предложените промени. По думите му се създават условия един по-мащабен и силен ползвател да направи така, че да направи споразумения за по-качествена земя и да остави на по-малките това, което не му трябва.  
 
Крайният срок за подаване на предложения в рамките на общественото обсъждане е 16 януари.