Стартира схемата за държавна помощ „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерките по Държавната профилактична програма и Програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните” за 2015 година с бюджет в размер на 15 млн. лв. Това се реши на Управителен съвет на Държавен фонд „Земеделие“. 
 
Целта на помощта е да се подпомогнат земеделските стопани при покриване на разходите за дейности, които са със задължителен характер и са свързани с гарантиране здравето на животните и недопускане на заразни болести, и зоонози. 
 
Допустими кандидати по схемата са животновъди, малки и средни предприятия. С помощта ще се покриват допустими разходи за предоставени услуги свързани с изпълнение на мерките по Държавната профилактична програма и Програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните. 
 
Помощта се предоставя в натура и се изплаща на доставчика на мерки (ветеринарните лекари и акредитираните лабораториите) за предотвратяване и ликвидиране на болести по животните включващи дейностите по въвеждане на данните във ВетИС от извършената идентификация на животните,  ваксинации и извършване на диагностични изследвания на животните при изпълнение на Държавната профилактична програма и програмите за надзор и ликвидиране на болести по животните. 
 
Размерът на подпомагането за брой животно се определя на база калкулирани разходи за извършване на манипулации, лабораторно-диагностични изследвания и въвеждане на данните във ВетИС. Помощта е до 100% за допустимите разходи.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!