Непостоянното време създава условия за развитието на една от най-опасните болести по черешите. Редуването на високи температури и дъждове стимулира развитието на така наречената „бяла ръжда”. Тя може лесно да се познае именно по това време.

Нимфи на миризливка нападат градини в Северозапада

„Забелязах, че част от листата пожълтяват и падат като през есента. Огледах дръвчетата и по част от тях има червеникаво-кафяви петна, други жълтеят и падат, а трети са си в нормално състояние. Не съм имал такъв проблем до сега”, разказа Ивайло Дамянов, който има овощна градина в Предбалкана.

Според специалистите става дума за заболяването цилиндроспориоза, познато още и под името кокомикоза, което се предизвиква от гъбата Вlumeriella Jaapii.

„Стопанинът изглежда не е забелязал по-ранните проявления. Те са видими още през втората половина на месец май. Сега просто горещото време и дъждовете благоприятстват развитието на заболяването. Пропуснал е вече част от пръсканията, но и сега може да направи нещо срещу разпространението и най-вече да опита да спаси растенията. Факт е, че заболелите от цилиндроспориоза дръвчета обикновено измръзват при по-студена зима, а не знам каква ще е тази, която идва”, обясни агроном Дамян Павлов.

Към настоящия момент е препоръчително да бъдат събирани и изгаряни всички окапали листа, защото болестотворната гъба зимува в тях. Добре е до края на есента да се направят няколко пръскания с фунгициди.

„Надежда да оцелеят растенията има, ако все още не са опадали или поразени всичките листа на дърветата, но трябва да се действа, без да се чака повече. Стопанинът ще може да спре и да си почине едва когато температурите паднат под 8 градуса, защото тогава гъбата няма благоприятни условия за развитие”, каза още специалистът.

Борбата с болестта обаче ще трябва да продължи и през следващата стопанска година. Първото пръскане, което на практика е профилактично, трябва да се направи веднага след цъфтежа и окапването на венчелистчетата. Третирането трябва да продължи на всеки една-две седмици до прибирането на реколтата. След това в зависимост от метеорологичните условия трябва да се направят още 2-3 пръскания и отново да се оберат и изгорят опадалите листа.

Според специалистите борбата с това заболяване, което напада всички сортове череши, е трудна и се води дълго, но при упоритост и старание стопаните биха могли да опазят насажденията си и да добиват от тях добра реколта.