Ветеринарни лекари от цялата страна участваха в протест пред Министерски съвет в София. Националният протест премина под наслов „Абдикация на държавата от нейното основно задължение - грижа за здравето на населението и умишленото унищожаване на животновъдството и свързаната с него ветеринарна професия".

 

 

Ветеринарните лекари заявиха, че настояват българското общество да бъде запознато с усложнената епизоотична обстановка в България. В изявленията си представителите на областните колегии на Българския ветеринарен съюз (БВС) бяха категорични, че от повече от 5 години в различни региони на страната има огнища на болести по животните, за които не се вземат мерки и умишлено се прикриват.

 

 

„Увеличението на туберкулозните огнища, възникването на нови огнища на бяс, син език, както и липсата на контрол и ваксинация в старите антраксни огнища в страната, закъсняването на ДПП 2014, както и трикратното намаляване на заплащането на лекарите – това са причините, които ни доведоха тук“, обобщиха пред репортер на Фермер.БГ ветеритарните лекари. Ръководството на БВС обяви, че лекарите няма да позволят рекет към гилдията, както и няма да допуснат унищожаване на българското животновъдство. Протестът на ветеринарните лекари беше подкрепен от няколко браншови животновъдни организации.

 

 

Животновъди от Югозападна България, от сдружение "Струма 2012" заявиха,че няма да допуснат чиновници във фермите си. Те предупредиха, че държавните лекари са само чиновници и фермерите не могат да разчитат на тях за лечението на животните. Три са действията, които ще предприемат ветеринарните лекари, съобщи д-р Трифон Цветков, председател на НС на БВС. Сюъзът ще атакува решението на МС, с което е приета Тарифата за определяне на цените за изпълнението на мерките по ДПП и програмите за надзор и ликвидиране на болестите по животните за 2014 г., в Административен съд. БВС ще сезира за всички нарушения ЕК.

 

 

Пред протестиращите днес беше прочетена и проектодекларацията, която след одобрението на ръководството на Съюза ще бъде изпратена в Брюксел. Според д-р Цветков най-важното в действията на БВС след протеста , че отсега нататък БВС ще отстоява правото си да осъществява обществен контрол върху изпълнението на политиката в областта на здравеопазването на животните. „Не можем да продължаваме да се съгласяваме и да приемаме само като информация наличието на опасни болести. Не искаме да се конфронтираме с никого, но ще отстояваме нашите позиции. Затова категорично поемаме обществения контрол върху изпълнението на всички мерки, които са и част от нашите професионални задължения“, допълни още д-р Цветков.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!