Ята скорци нападат лозята и унищожават реколтата от грозде в района на Бобошево и Кочериново, алармират лозари. Птиците съсипват труда и усилията на много лозари и винари, които твърдят, че за първи път се сблъскват с подобна напаст.

 

Освен че повреждат гроздето, пораженията от птиците могат да добият колосални размери, защото нараненото грозде привлича оси и пчели, освен това, раните стават входна врата за загниване на зърната, споделиха потърпевши. Скорците се появили преди месец и оттогава лозарите прилагали различни варианти за защита, основно акустични и визуални методи, но по тяхно мнение нямало особена полза от монтираните плашила в лозята и звуковите ефекти на пластмасовите бутилки окачени по асмите.

 

Експерти от службата по „Растителна защита” в региона, изразиха мнение, че най-ефективен е методът на физическото изключване на достъпа на птиците до гроздовете чрез покриване на лозята с мрежи. Според агрономите обаче, това е и най-скъпият метод, който не може да си го позволи всеки. Биохимични методи на защита - репеленти, също могат да бъдат използвани в случай на остра необходимост, съветват експертите.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!