Асоциацията за опазване и развъждане на местна дългокосмета коза публикува във Фейсбук информация, че така нареченото хуманното умъртвяване на прасетата в свинекомплекса, засегнат от Африканска чума по свинете (АЧС), представлява давене в пяна за гасене на пожари.

Извънредно: Чумата удари свинеферма със 17 000 прасета в Русенско

Както вече беше съобщено, на 20 юли, събота, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви първо огнище на опасната инфекция в индустриалното свиневъдство – комбинат в село Николово, община Русе.

Асоциацията на козевъдите колегиално разпространи днес снимки и въпроси от Георги Стоилов от Русе. В своя публикация той недоумява защо за умъртвяването на животните се използва пожарникарска пяна.

Снимка: Фейсбук/Георги Стоилов

Ето ги въпросите, които поставя Георги Стоилов:

1. Каква е официалната позиция на БАБХ относно умъртвяването на заразените животни в Свинекомплекс „Николово“? Ако умъртвяването е с ток, защо в свинекомплекса се умъртвяват животни с пяна от пожарната (прилагам снимки)? Това ли е хуманното?

2. Защо не се използват наличните инсинератори и къде са те? Защо само се подписват анекси за още пари с фирмите ?

3. Къде ще се загробват умъртвените животни? Защо не се изгарят в екарисаж? С какви превозни средства ще се извозват и не трябва ли те да са херметично затворени?

4. Извършена ли е проверка на изнесеното в търговската мрежа от свинекомплекса месо и за какъв период назад?

5. Проверяват ли се фуражите, внос от други страни?

6. За какъв период ще се унищожат всичките 17 000 прасета от свинефермата и няма ли по-бърз, хуманен и ефективен метод?

7. Каква е европейската практика в такива случаи и използвана ли е пяна за масово умъртвяване на животни в друга държава членка на ЕС?

Снимка: © Facebook/Георги Стоилов

Ловци от различни региони на страната изразиха миналата седмица тревога, че загробването на труповете на диви свине може да предизвика заразяване на подпочвени води.

Земеделският министър Десислава Танева от своя страна призова местните власти да определят безопасни места за загробването