Европейската комисия (ЕК) е против всеки опит на държавите членки за разминаване с екологичните амбиции в следващата Обща селскостопанска политика (ОСП). Това каза Фил Хоган на среща със земеделските министри в Брюксел, предаде Farmers Journal.

Ще се запази ли преходната национална помощ?

Еврокомисарят по земеделие припомни, че в основата на предложението на ЕК, много преди изборите за нов европарламент, беше да се засили политиката за справяне с екологичните и климатичните проблеми в селското стопанство.

Фил Хоган обясни, че идеята е екосхемите да заместят екологичния елемент на преките плащания. Държавите членки ще бъдат задължени да предлагат такива схеми, но участието на земеделските производители няма да бъде задължително.

Комисар Хоган: „Екосхемите са нов подход в следващата ОСП, който е изключително гъвкав.“

По думите му всяка държава ще определя пакета от мерки, интервенциите и финансовата подкрепа според своите нужди и приоритети. Някои министри повдигнаха въпроса дали има възможност да избират дали да предложат тези схеми на своите производители, или не. „Трябва да решим дали ще бъдем амбициозни, или не. Сякаш не вярвате, че трябва да подсилим нашия набор от инструменти“, отговори им Хоган.

Еврокомисарят предупреди още, че ще има последствия за бюджета, ако ОСП не доведе до реални и проверени ползи за околната среда. В подкрепа на задължителните екосхеми се изказа и министърът на земеделието на Ирландия. Той обаче допълни, че правилата не трябва да възпрепятстват всяка страна сама да избере каква политика за околната среда ще води.

Земеделският министър на Ирландия: „Стопаните могат да постигнат екологични амбиции само ако получат достатъчно финансиране от ОСП.“

Една от промените в ОСП, които Комисията по земеделие предлага, е именно правителствата да докажат как парите на ЕС са в полза на климата. Другите мерки, заложени в реформата, са за ограничаване на субсидиите и преразпределяне на помощи от големи към по-малки стопанства, припомня Independent.

Мнозинството от министрите на земеделието в ЕС обаче отказаха да преговарят по законопроектите, докато не разберат с колко пари ще разполага бюджета на ОСП за 2012–2027 г. През април евродепутатите от Комисията гласуваха множество изменения в проектозаконите, но те така и не бяха поставени на гласуване в парламента.

Допълнителен проблем е отлагането на Brexit до 31 октомври и липсата на яснота за това, как новите депутати ще се справят с реформата на ОСП. Представителите на ЕС се опасяват, че парите ще бъдат отложени, ако бюджетът не бъде гласуван до края на тази година. Те припомнят, че са били необходими три години след подписването на предишния бюджет за 2014–2019 г., за да получат окончателната правна зелена светлина.

Следете темата и на cap4us.agri.bg