Производствените разходи в различни сектори на селското стопанство ще се повишат заради резкия скок на цената на тока на свободния пазар с 30% до 60%.
 
 
В резултат на това се очаква поскъпване и на основни стоки, стана ясно от дискусия между експерти по  БНТ.
 
Подозренията за спекулативно повишение на цените на електрическата енергия за фирмите се засилват от факта, че през последните девет месеца двата основни производителя у нас - държавните АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-Изток 2", са вдигнали стойността на електроенергията си с едва 5%.
 
„Най-засегнати са производствата, които имат повече електрическа консумация. В млечния бранш между 5 и 10% от общата себестойност, от общите разходи са разходите за електрическа енергия. Ако повишението е с 30%, това ще доведе някъде между 2 до 3% отражение в себестойността на продукта“, коментира Димитър Зоров, председател на Асоциацита на млекопреработвателите.
 
 
Снимка: pixabay.com
 
По думите му обаче това не означава директно промяна в крайните цени, тъй като българските преработватели вероятно ще оставят голяма част от повишението за собствена сметка във връзка със сегашната ситуация на пазара.
 
Зоров допълни, че преработката е свързана и с други косвени суровини, каквито са опаковките. За тяхното производство също се използва доста електрическа енергия и не се знае дали доставчиците ще променят цените.„Молбата към потребителите е: подкрепете българското производство!“, призова Зоров.
 
„Има обективни причини за повишение на цените на електрическата енергия. Те се наблюдават в цяла Европа. И по борсите на Европа има повишение на цените на електрическата енергия“, коментира Антон Иванов, експерт от Български енергиен и минен форум.
 
 
Според него търговците на електрическа енергия са натрупали през миналата година в България около 30 млн. лева загуби.
 
„Случиха се няколко фалита през лятото на търговците, тоест очевидно има напрежение на пазара. Но драстично повишение на цените на електрическата енергия - няма обективни условия от външни фактори“, обясни Антон Иванов.