Франция е готова да се справи с граничните проверки в случай на Brexit без сделка. Опасенията са обаче, че ще се натрупат дълги опашки от камиони, натоварени с  аграрни стоки заради потока от товари под митнически контрол между Великобритания и континентална Европа. Това стана ясно от изявление на френския министър на земеделието Дидие Гийом за Reuters.
 
 
Франция е един от големите земеделски производители в Европейския съюз и изнася огромни количества вино и млечни продукти. Освен това 80% от британския износ за останалата част на ЕС минава именно през нея.
 
През януари френското правителство обяви план на стойност 50 млн. евро, в случай че няма сделка по Brexit. С тях се планира създаването на мобилни контролни зони на пристанищата и наемането на още персонал, включително 80 инспектори по безопасност на храните, обясни Гийом.
 
Той се опасява, че проблемът няма да бъдат проверките и безопасността на храните, а трафикът на изхода на тунела под Ламанша. Преди време британското правителство заяви, че повечето стоки от ЕС ще бъдат допуснати във Великобритания без пълни митнически проверки. Това ще се случи за поне три месеца.
 
Френският земеделски министър увери, че страната му ще се съсредоточи върху проверката на документи, а не на стоките. Така камионите ще могат да минават по-бързо през специалните товарни коридори, които се изграждат във френските пристанища.
 
Той отхвърли опасенията сред земеделците, че може да се повтори кризата от 2014 г. Тогава руснаците наложиха ембарго върху храната от Западна Европа, което накара ЕС да отпусне 1 млрд. евро в помощ на сектора с млечни продукти, плодове и зеленчуци.