Обществената поръчка за одитор на Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ) ще се проведе чрез директно договаряне като в преговорите ще бъдат поканени най-големите одиторски компании в бранша, а не само една от тях, съобщава Mediapool като се позовава на Земеделското министерство.  
 
В разгара на изборните страсти, през миналата седмица служебният кабинет реши обществената поръчка за одитор на Фонд "Земеделие" да се проведе чрез директно договаряне, за да може в най-кратък срок да има сертифициращ орган. Решението дойде след провала на три обществени поръчки.
 
Целта е да бъдат спасени от загуба над 1.65 млрд. лв., които са разплатени от земеделския фонд от 30 октомври 2013 г. досега. Те са изплатени без одиторски гаранции, че няма нарушения при плащанията. Това застрашава възстановяването на платените средства от еврофондовете , които без сертифициращ орган ще останат за сметка на българския държавен бюджет.
 
Кабинетът на Георги Близнашки мотивира решението си да няма състезателна процедура за одитор с аргумента, че защитава финансовите и националните интереси на страната.
 
Министерството на земеделието обеща чрез министър Васил Грудев  сертифициращия орган  да бъде избран през първите десет дни на октомври . От прес центъра на Министерството на земеделието и храните съобщават, че за преговори ще бъдат поканени най-големите одиторски компании в бранша.
 
България трябва да изпрати в Европейската комисия заверения доклад за плащанията по селската програма до края на януари 2014 г. Изборът на сертифициращ орган е ключов, за да не бъде поставено под риск възстановяването от Еврокомисисията на разплатените вече от бюджета над 1.65 млрд. лв.
 
Фермер.БГ припомня, че без състезание в края на юли 2014 г. по времето на земеделския министър Димитър Греков  одиторската компания "Делойт България" беше избрана да завери плащанията през финансовата 2013 г. Тогава  фирмата беше единствен кандидат в експресната поръчка и за седмица работа по книжата на Държавен фонд земеделие получи 92 000 лв. без ДДС.
 
 
 
 
 
 
© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!