Днес в Банско се провежда семинар на тема „Предимствата на биологичното земеделие и възможностите за финансиране в сектора“, организиран от Община Банско и Българската асоциация „Биопродукти“. Модератор на семинара е Албена Симеонова, член на УС на Българска асоциация „Биопродукти“, предаде репортер на Фермер.БГ.

Форумът започна в 11 часа и беше открит от кмета на Община Банско Георги Икономов и Милен Стоянов, председател на Българска асоциация „Биопродукти“. От името на зам.-министъра на земеделието Явор Гечев участиците бяха поздравени от Евгения Митрова, Директор дирекция „Растениевъдство“ в МЗХ.

Това не е първата ни среща, а основната ни обща цел е да направим заедно така, че земеделските производители от района на Банско да имат възможност за добро развитие. Още повече, че в следващия планов период ще се залага именно но биологичното производство, а Банско е един от най-екологично чистите региона на България, каза в експозето си кметът на Община Банско Георги Икономов.

От името на всички членове на Българската асоциация „Биопродукти“ Албена Симеонова покани кмета на Банско да посети фермерския пазар, който се провежда от 8 от 13 август в града.

Темата „Как да се включим в системите за контрол“ ще бъде представена от Диана Трифонова, началник отдел „Биологично земеделие“ в МЗХ. Тя подчерта, че за биопроизводство е необходимо стопаните да минат през сертификация, но в района на Банско има невероятен потенциал за развитие на екологична продукция. Като пример тя посочи пчеларството и производството на билки. От БАБ подчертаха пред фермерите от района на Банско, участници в семинара, че е крайно време да бъде осъзната разликата между еко и био - на сертифициране подлежи биопроизводството. И допълниха, че членовете на БАБ са винаги готови да помагат на всички, които искат да започнат такова производство. След това ретроспекция на биологичното земеделие в България ще направи Веселина Ралчева, член на УС на БАБ. За 12:30 ч е предвидено представяне на участниците – земеделски производители от община Банско и дискусия по разглежданите въпроси.

В община Банско все още няма регистрирани биологични производители. В района се отглеждат овце, кози и говеда, произвеждат се картофи и зърно, широко застъпени са производството на билки и на мед и пчелни продукти.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!