Законът за държавния бюджет за следващата година да “демонстрира различно отношение към общините”, като бъдат намерени форми за допълнително финансиране на местните бюджети. Това очакват от Националното сдружение на общините (НСРОБ), заявиха от ръководството на среща с президента Росен Плевнелиев.

 

Призовахме за реална децентрализация и за преустановяване на подхода, при който с промени в нормативните актове на общините се прехвърлят задължения, без да е налице необходимото финансиране за тяхното изпълнение, поясни кметът на Берковица и член на УС на НСОРБ Димитранка Каменова, цитирана от „Монт прес“. Представителите на местната власт апелираха също така през следващия програмен период да бъде осигурен достъп на всички населени места до европейско финансиране.

 

Те настояха, селата към общините, чиито центрове са областните градове, да може да разработват проекти по еврофондовете. Това може да се случи с промяна на дефиницията за “селски район” в Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). По този начин повече от 1 600 села с над половин милион души население ще получат нови възможности за развитие при липса на инвестиции, изтъкна Каменова.

 

Със същия призив излязоха преди седмица и от Асоциация на българските села (АБС), откъдето обявиха за дискриминационно евентуалното орязване на селата към областните центрове да нямат възможност да кандидатстват по ПРСР 2014-2020 г. От АБС припомнят, че още преди влизането на България в ЕС - в края на 2006 г. - изпратиха протестна декларация до ГД "Земеделие" в ЕК, посочваща дискриминационното тълкуване на понятието "селски район".

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!