Сектор животновъдство има своите проблеми – ниска технологичност на процесите, ниски изкупни цени. Европрограмите трябва да бъдат разработени така, че хората да имат стремеж да отглеждат животни. Не са достатъчно субсидиите по тях, за да могат безпроблемно да го правят, коментира Мариана Бандова за Агри.БГ. 

Чисти френски породи развъждат в Ямболско

Ето защо Асоциацията за развъждане на породата Лакон в България, на която тя е изпълнителен директор, се опитва не само да утвърди породата на пазара, но и да направи повече за своите членове. 

„Една от целите на Асоциацията е да подкрепи българския продукт. В момента разработваме маркетингов план, с който да помогнем на фермерите, които отглеждат овце от породата, да се позиционират по-добре на пазара“, споделя дамата.  

Последното мащабно представяне на развъдната асоциация е на изложението Стекспо в Пловдив в началото на ноември.

„Там ние представихме 4 ферми, които отглеждат Лакон. Те са затворили цикъла със собствени мандри и предлагат цялата гама от продукти от овче мляко. Сред тях бе и една от най-големите ни ферми – с 2300 животни, за селекция и развъждане на агнета от породата“, обяснява Бандова.

На изложението към породата са проявили интерес не само стопани от България, но и от Македония, Албания, Турция, Гърция.

„Идват и хора, които са живели в Англия, имат тук ферми и искат да развъждат Лакон. Този интерес ни кара да вярваме, че самата порода има голямо бъдеще в България и ще се развива успешно. Дойде дори запитване от австрийското посолство да видим как можем да изнасяме наша готова продукция“, радва се изпълнителният директор.

Асоциацията е основана през 2014 г., но първите животни са внесени още през 2007 г. Към днешна дата тя има 40 члена и 10 хиляди овце под селекция. Общият брой на животните от породата са около 15 хиляди.

„Най-голям е интересът към производството на мляко, тъй като то се отличава с изключително добри показатели. От него се произвежда световноизвестното френско сирене Рокфор. Целта на стопаните, които ги закупуват, е да затворят цикъла. Да направят собствени мандри, за да представят краен продукт, а не само суровина. Икономическата ефективност е много висока“, твърди Бандова.

По думите й животните лесно се адаптират към нашите условия. 

„Това са животни с изключително добър темперамент. Лесно приспособими към различни температурни влияния. Няма никакъв шок, дори когато се купуват от Франция“, обяснява дамата.

Към Асоциацията има и три коч производни стада. 

„По новите програми за атестиране по генетично потомство имаме 39 кочлета. След като тя приключи, се надявам да получим много добра цена за тях. Това ще са доказани кочлета, които с помощта на Асоциацията кочпроизводните стада ще могат да продадат. Което също е голям успех за нас“, заключава Бандова.