Животновъди за пореден път поставят проблемите в сектор Мляко и исканията си за справяне с кризата. В свое писмо до земеделския министър Десислава Танева, председателят на Националния съюз на говедовъдите (НСГБ) Димитър Зоров настоява животновъдите да получават субсидия за литър мляко: „Ние настояваме повече да не си затваряме очите пред реалността и искаме субсидия 20 ст. за литър краве мляко и 30 ст. за литър овче мляко“, се посочва в писмото.
 
Животновъдите настояват също така пасищата реално да се отдават само за фермерите, а не изкуствено да се трансформират пасища и мери в ливади с цел „източване на европейски средства“. НСГБ предлага право на подпомагане по Директните плащания на единица площ за пасища, мери и ливади само за животновъдите. В противен случай животновъдите искат проверка на всички, които са заявили ливади за подпомагане по Директните плащания и не са животновъди, като задължителен критерии да бъде наличие на техника за косене и разходо-оправдателни документи за реализацията на сено. При неизпълнението на това условие да бъдат лишени от субсидия, защото те ще са само „едни крадци на европейски средства формирани от нашите данъци“.
 
Председателят на НСГБ настоява веднага да започне работа по изготвяне на Наредба за рекламиране на родното производство – всички млечни продукти произведени от мляко, добито в страната, да имат надпис на етикета „Произведено от 100% българско мляко” на фона на българското  знаме, както и да се проучи възможността за прилагане на схемата „мляко-седем дни”.
 
Сред исканията на говедовъдите е БАБХ да изпълни функцията си и да извършва тотални проверки на качеството на вносните млечни продукти, местата на припакетирането и етикирането им, както и намаляване ставката на ДДС върху хранителните продукти или на част от тях в това число и тези произведени от мляко и месо, по примера на Румъния.
 
Говедовъдите изразяват и притесненията си относно провал на ваксинирането на говедата против заболяването от син език, тъй като в момента няма ваксини по места за извършване на втората ваксинация.
 
 
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!