Днес в Брюксел се провежда януарската среща на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, в която ще участва и българският земеделски министър Мирослав Найденов.

Заседанието ще се проведе под председателството на ирландския земеделски министър  Simon Coveney. Европейската комисия ще се представлява от Дачин Чолош, еврокомисар по земеделие и развитие на селските райони, Мария Даманаки, еврокомисар по Морско дело и рибарство и Тонио Борг, еврокомисар по здравеопазването.

По време на срещата Ирландското председателството ще презентира своята работна програма и приоритети в областта на селското стопанство, както и план за реформи в Общата селскостопанска политика (ОСП).  До месец юни 2013 г. трябва да се осигури междуинституционно политическо съгласие за реформата на ОСП. За тази цел се очаква до края на март 2013 г. Председателството и Съвета да достигнат до общо решение.

Междувременно продължава и съвместната работа с Европейския Парламент за уеднаквяване на селскостопанските правни рамки с тези, наложени от Лисабонския договор.

[news]
Фокусирайки се върху хранителни и ветеринарните въпроси, Председателството възнамерява да работи по проблема с хигиената и съответната регулация, както и по новите регламенти за здравето на животни и растения. Председателството също така цели да осигури съгласието на нетърговските организации за влизане в сила на методи като електронна индентификация на говеда, доброволно етикетиране на говеждо месо и т.н.

По искане на Холандската делегация, Еврокомисията ще докладва на Съвета на министрите относно разкрития от Европейския орган по безопасност на храните (EFSA) риск при пчелите заради неоникотиноидни инсектициди.

Еврокомисията е поискала от EFSA да оцени този риск поради съществуваща потенциална заплаха за пчелите. В средата на януари EFSA съобщи, че учени са индентифицирали няколко възможни риска за пчелите, намирайки три вида пестициди от неоникотиноидната група – клотианидин, имидаклоприд и тиаметоксам. Агенцията по безопасност на храните на ЕС позова заключенията си на употребата на вещества, използвани за третиране на семена или гранули на различни посеви, разрешени в Европа в момента.

На заседанието се предвижда министрите да обменят мнения по пакета за реформа на Общата политика в областта на рибарството. Също така ще се проведе ориентационен дебат по предложението за регламент относно някои технически и контролни мерки в Скагерак.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!