Само трима са стопаните, които са претърпяли щети през миналата година в следствие на неблагоприятни климатични условия и отчитат пропаднали площи. Това заяви по време на парламентарния контрол министър Мирослав Найденов, който днес е сред първите министри отговарящи на депутатски питания.

Отговорът е във връзка с въпрос на народния представител от КБ Михаил Миков. Той призова министъра да се съобрази с това, че  банките не гледат с особено доверие към фермерите и призова субсидиите за единица обработваема площ да се дадат възможно най-скоро, а не да се стигне до забавяне, тъй като земеделската работа не търпи отлагане и не се съобразява със срокове.

 

"Няма да излъжем собствениците на земеделски земи в Брегово и ще им изплатим обезщетенията за наводненията, каза министърът. Той обясни, че става дума за нотифицирана държавна помощ и затова трябва да се спазва процедурата. Държавната помощ може да се изплати в рамките на четири години след събитието или претърпените загуби. Необходимите средства ще бъдат изплатени от бюджета на фонд „Земеделие”. Крайната дата за изплащане на средствата е 29 април 2011 г., каза Найденов.


Заради отсъствието в продължение на месеци от страна на министър Найденов от парламентарния контрол към него са се натрупали 19 въпроса. Темите по които говори в момента министъра са свързани с помощта към тютюнопроизводителите, усвояването на средства по ПРСР.

Депутати от опозицията ще питат има ли корупция в ДФЗ и по какъв механизъм се осъществява кадровата политика в земеделските институции и сигналите за конфликт на интереси между служителите, както и близки до тях консултантски фирми, разработващи европроекти.