Европейската комисия поиска от държавите членки да върнат общо 414 милиона евро от отпуснатите от Европейския съюз средства за селското стопанство, които са изразходвали неправомерно, съобщиха от ЕК.

България е една от държавите, които ще възстановяват най-малко средства към ЕК. 23 хиляди евро от Програмата за развитие на селските райони трябва да възстанови страната ни на Европейския съюз заради проблеми с графика за проверките на място и при формирането на извадките от тях.

Средства ще връщат общо 22 държави-членки, като най-големи са сумите за Обединеното кралство — Англия (111,7 милиона евро), Италия (48,3 милиона евро), Испания (40,6 милиона евро), Полша (34,4 милиона евро). Румъния ще възстановява 34,4 милиона евро за неефективен контрол върху допустимостта на бенефициентите и техните разходи, както и заради пропуски при налагането на санкции във връзка с мярката по ЕЗФРСР „Модернизация на земеделски стопанства“.

Държавите членки отговарят за управлението на повечето от плащанията по ОСП, главно чрез своите разплащателни агенции. Те отговарят и за контрола, например за проверките на заявленията на земеделските производители за получаване на директни плащания. Комисията извършва над 100 одита всяка година, проверявайки дали упражняваният от държавите членки контрол е ефективен и дали ответните им мерки във връзка с установените пропуски са достатъчни. Тя има правото да изисква възстановяване на средства впоследствие, ако при одитите бъде установено, че държавите членки не управляват и не контролират достатъчно добре тези средства от ЕС, за да гарантират правилното им изразходване.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!