Съдебните дела в САЩ срещу агрохимическия гигант Monsanto Co продължават. Адвокатски кантори в страната завеждат нови дела, твърдейки, че хербицидът на дружеството „Раундъп“ предизвиква рак у селскостопанските работници и всички други, изложени на въздействието на химикала. 
 
Най-новото дело бе заведено в сряда във върховния съд в Делауер от три адвокатски кантори, представляващи трима ищци, съобщава GreenTech.bg.
 
Делото е подобно на други, заведени миналия месец в Ню Йорк и Калифорния. Те обвиняват Monsanto, че отдавна знае, но отрича, че основната съставка в препарата – глифозатът – е опасен за човешкото здраве. Monsanto „водеше продължителна кампания на дезинформация, за да убеди правителствените агенции, земеделските производители и населението като цяло, че Раундъп е безопасен,” гласи обвинението.
 
Съдебният процес стъпва на декларацията на Световната здравна организация от март, че „са налице достатъчно доказателства, за да класифицира глифозатът като вероятно канцерогенен за човека“.
 
„Ние можем да докажем, че компанията е знаела за опасностите от глифозата,“ каза Майкъл МакДивит, чиято адвокатска кантора вече води делата на 50 лица. „Има много изследвания, които показват, че глифозатът причинява … рак.“
 
Monsanto от своя страна заяви, че класификацията на СЗО е погрешна и че глифозатът е сред най-безопасните хербициди на планетата. “Глифозатът не е канцерогенен”, заяви говорителката на компанията Чарла Лорд в изявление. “Най-обширните в цял свят бази данни за човешкото здраве, събирани някога относо селскостопански продукт, противоречат на твърденията на обвинителите”. 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!