Делото за добив на природен газ в района на Генерал Тошево продължава. 
 
 
Днес се проведе третото заседание на Варненския административен съд по жалбата на „Русгеоком-БГ“ ЕАД срещу решението на РИОСВ-Варна, с което беше отхвърлено намерението на фирмата, свързана с „Овергаз“, да добива газ в Добруджа, съобщи БНР. На днешното заседание бяха приети представени до момента доказателства и бяха изслушани становищата на страните, съобщиха от съда. 
 
Делото е от голям обществен интерес, тъй като става въпрос за инвестиционно намерение за добив на газ в района на Генерал Тошево. 
 
Кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров изрази надежда, че решението по делото ще съвпадне с волята на гражданите. По време на заседанието, предвидено за 13 ноември, се очаква да бъдат определени експертите по тройна съдебна техническа експертиза и да бъдат формулирани точните въпроси към тях.
 
От инициативния комитет настояват за участието на геолог и на лекар в експертизите. По думите на Иванка Казакова, представител на инициативния комитет, докладът досега не е взел предвид и не е дал оценка на опасностите от аварии заради човешки греши, лошо оборудване, корозия и природни бедствия като наводнения и земетресения.
 
От своя страна представители на „Русгеоком БГ" настояват да бъдат изготвени допълнителни съдебни експертизи, въз основа на които да продължат проучвателните сондажи, а после да получат и разрешение за добив. Според компанията решението на екоинспекцията е немотивирано и незаконосъобразно.
 
„Не съществуват никакви рискове за здравето на хората", каза адвокатът на фирмата Йордан Йорданов, като допълни, че сондажите за газ са същите, като тези за добив на питейна вода и са обезопасени. Това не кореспондира с мнението на други експерти, че за добив на дълбочина над 1500 – 1600 м, в зависимост от скалите, които се намират отдолу, не може да се извършва по конвенционален начин. Това означава, че ще се използва методът фракинг, а върху този метод е наложен мораториум за добив в страната ни.
 
Според адвоката на „Русгеоком БГ" замърсяването на водите в района е причинено от торенето от страна на зърнопроизводителите в района. 
 
Председателят на експертния съвет на РИОСВ Тодор Колев мотивира решението на инспекцията с риска от замърсяване на водоносните хоризонти в района на ВиК сондажите и липсата на яснота как тази вода ще бъде пречистена в случай на замърсяване. Именно въз основа на това становище на инспекцията беше отказано на „Русгеоком БГ" да дупчат земята. По тази причина от компанията подадоха жалба в съда. В референдум, проведен през декември миналата година 97% от местните хора се обявиха категорично против добива на газ с аргумента, че това ще замърси природата и ще унищожи поминъка им.