Модерните лозови масиви, които се простират встрани от пътя между Каварна и Шабла са източникът на бутиковите вина, на които може да се насладите вечер край морето. Стопанинът им Десислав Костов разкрива пред Агри.БГ как се прави успешно регионално производство на вино с уникален вкус.

Лозари започват гроздобера със свити сърца

Производителят на местното вино, носещо името на историческия нос Калиакра, отглежда 300 дка лозя, създадени по мярката „Преструктуриране и конверсия на винените лозя“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. Неговата мантра е, че хубавото вино започва от лозето. За тази цел той отглежда гроздето по модерна технология за капково напояване и торене. Подпорната конструкция е изградена от акациеви и метални колове, а лозите са с формировка двураменен Гюйо. 

Всичките ни лозя са винени, изцяло за винопроизводство, защото те са най-подходящите за отглеждане при нашите климатично-почвени условия, споделя лозарят.

Лозята на Костов са вече шеста и четвърта година на плододаване, а най-голяма площ заемат сортовете: Мускат Отонел на площ от 74 дка, Совиньон блан -40 дка, Шардоне – 40 дка. Богатата гама винени сортове обаче далеч не свършва с тях.

Отглеждаме и Немски Ризлинг на площ 12 дка  – много интересен сорт, който се гледа основно в Германия и обича по-хладните места. Засега се представя добре. Тази година направихме лимитирана серия от 1000 бутилки от него, които бяха изкупени в рамките на 2-3 месеца, разказва винопроизводителят.

В модерното стопанство има и представители на червените винени сортове - Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Пино ноар и най-интересния сорт - Сира. Заради по-хладният климат обаче най-добри резултати дават белите сортове грозде.

Десислав Костов: „Направих това голямо разнообразие от сортове, тъй като имам желание в бъдеще да изградим собствена изба, която все още е в процес на разработка. Засега всичките ни средства отиват за отглеждане на лозята, закупуване на машини и инвентар, още сме в етап инвестиция. 

Искам да изградя и една малка бутикова изба, точно където се намират лозята, за още по автентично производство.

Автентичност и бутиково производство са бизнес стратегията на каварненския лозар. Споделя, че когато започнал да засаждаме лозята, се допитал до много добър технолог от Аграрния университет в Пловдив, който му дал съвет, че поради липсата на масови изби в района, е добре да направи по-богата сортова гама, за да може да провери пазара накъде точно ще се насочи. И той го послушал.

Десислав Костов: „Когато един купувач дойде и знае, че на едно място има богато разнообразие от сортове, той ще си напазарува от абсолютно всичко, което му е необходимо. Стараем се да сме оптимални и разнообразни, защото конкуренцията в този сектор е жестока. На този етап предлагаме на пазара наши вина от серия Совиньон блан, Розе и бяло вино от сорта Мускат и Ризлинг. 

Всичките вина, които произвеждаме са лимитирани серии от порядъка на 2000 бутилки, за можем да продадем това, което произведем, а не да задържаме продукция, тъй като е известно, че бялото вино не може да отлежава.

Основният пазар на виното Калиакра е в Добрич, Каварна, Балчик, Шабла и е предимно ориентиран към туристите. Произведените бутилки са около 5000 и се реализират много бързо с голям интерес от местните ресторанти и хотели. Костов споделя, че не са потърпевши от коронакризата, както останалото Черноморие, понеже разчитат предимно на български туристи, а районът е известен с дивите си и чисти плажове, липсата на презастрояване, а и вече с хубавото вино, което го прави предпочитана дестинация за много ценители на истинското.

Тази година ми е най-силната на пазара на вино, откакто се занимавам с този бизнес. Всеки ценител, дошъл дотук, предпочита да опита местното вино, заявява Костов

Десислав Костов: „Пазарът търси и вкусове от различни сортове грозде, именно това ме води към решението да винифицираме гроздето в собствена изба. Ние ще гоним не повече от 30 -40 литра годишно производство, за да можем да реализираме продукцията си на свободния пазар."