Държавен фонд Земеделие ще направи предварително ранкиране (оценка) на проектите по мярка 4.1 Инвестиции в земеделските стопанства, след като приключи приемът на проекти. Това каза на въпрос на Фермер.БГ изпълнителният директор на Държавен фонд Земеделие Румен Порожанов. 
 
Предварителното ранкиране ще ни даде възможност да ранкираме без да разглеждаме проектите по същество, защото гледането на 2500 проекта е изключително трудоемък процес, уточни Порожанов.
 
Проектите по мярка 4.1, за които в този прием няма финансиране, ще трябва да се подадат отново, каза Румен Порожанов: „Тези проекти, които достигнат долната граница на бюджета (условно казано 30-40 или 50 точки), те всичките ще бъдат контрактувани, така че бюджетът ще бъде увеличен автоматично със стойността на тези проекти, които са с еднакъв брой точки в рамките на последните достигнали. Неслучайно в рамките на този прием няма да важи критерият подал по време и по час“, посочи изпълнителният директор на Фонда. 


 
Аз лично се надявам колкото може бюджетът в рамките на тези проекти да бъде увеличен, защото тези проекти няма да могат да участват в есенния прием по мярка 4.1. Тогава по мярката ще се приемат проекти, насочени към напояване и хидромелиорации, уточни Румен Порожанов. 
 
Проектите, които бъдат ранкирани, одобрени и с подписани договори, ще получат финансиране по мярка 4.1. Останалите ще трябва да кандидатстват отново, когато има прием следващата година. 
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!