България ще поиска в десетото изменение на Програмата за развитие на селските райони неусвоените средства по НАТУРА от Ос 2 да се пренасочват към сеитбооборот.

Това каза в интервю за БНР директорът на ДФЗ Румен Порожанов.

Заради големия интерес към сеитбооборота може би средствата няма да достигнат. Ето защо от мярката НАТУРА, която е с огромен бюджет от 89 млн. евро и средствата по нея не могат да бъдат усвоени, защото нямаме толкова големи площи, ще прехвърлим средства към сеитбооборот, обясни директорът на ДФЗ.

Към момента Фонд "Земеделие" е договорил 79 процента от бюджета по Програмата за развитие на селските райони, посочи още Румен Порожанов.

Остават някои от мерките с остатъчен бюджет и да направим наддоговорирането. Очакваме след регистрацията да имаме поети ангажименти във втора ос, които ще запълнят бюджета по програмата. Това означава, че в следващите месеци всички мерки ще бъдат бюджетирани 100 процента. И актуалната тема при нас е наддоговорирането, посочи Порожанов.

Първите мерки, които ще отворим са 311-а и 312-а. Направихме анализа за средствата, които можем да наддоговорираме, така че да не напрягаме държавния бюджет. По-точно въобще да не го засягаме като плащания през 2015-а година.

Анализът ни показва, че по 311-а мярка ще пуснем бюджет от 90 милиона, от които 10 милиона са наддоговориране, а в 312-а мярка около 50 милиона лева ще пуснем допълнителни договори. Освен това, че ще договорим цялата програма, смело искам да заявя, че през 2013-а и 2014-а не очакваме допълнително загуба на средства по бюджета, посочи Порожанов.

Европейската комисия ни възстанови в пълен размер всички плащания, които направихме по Европейския гаранционен фонд в размер на 825 милиона лева. Те бяха възстановени преди една седмица и ние ги насочихме към фискалния резерв. Това бяха директните плащания, обясни Румен Порожанов.

Средствата за 4-тото тримесечие за Програмата за селските райони - 280 милиона евро, имаме позитивно писмо от Брюксел, че се очаква положително решение и потвърждение на това е, че в понеделник ни беше заверена сметката с втори транш. Самото решение на Комисията се очаква на 19-и или на 22-ри, за окончателно одобрение на 9-ата нотификация, съобщи Порожанов.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!