Румънското председателство на Съвета на Европа започва с голям скептицизъм от страна на Брюксел. Днес, 10 януари, в Румънския парламент се провежда официалната церемония по откриването на председателството на ЕС, което северната ни съседка пое на 1 януари.
 
 
На церемонията присъстват председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер и екип от еврокомисари. Новото председателство обаче не започва бляскаво, а напротив и то на фона на политическо разделение в страната и критики от Брюксел. По-рано Жан-Клод Юнкер заяви, че не може да запомни имената на премиерите в Румъния заради честата им смяна. Председателят на ЕК изрази и съмнение, че румънците могат да изпълнят основната задача, а именно – да бъдат честни посредници в преговорите между държавите от Общността.
 
Ограничаването на корупцията в страната и разрастващата се епидемия от африканска чума по свинете са приоритет за Букурещ.
 
Днес, по време на официалното откриване на председателството в светлините на прожекторите не е румънският земеделски министър, но много скоро ще бъде, защото именно той ще бъде нагърбен с тежката задача да председателства преговорите за новата ОСП. 
 
Министърът на земеделието Петре Даея ще бъде в центъра на вниманието в Европейския съвет на министрите на земеделието относно въпросите, свързани с Брекзит, Многогодишната финансова рамка (МФР) и Общата селскостопанска политика на Европа. 
 
Заедно с това Даея ще трябва да представи резултатите от гласуването за Брекзит (15 януари), по време на Съвета на земеделските министри, насрочен за 28 януари в Брюксел. В допълнение към справянето след евентуалното излизане на Великобритания от ЕС на 29 март тази година, Румънското председателство ще играе и важна роля в подготовката на компромисен вариант за следващата Многогодишна финансова рамка 2021-2027. 
 
Европейските земеделски стопани очакват запазване на директните плащане, компенсаторите мерки, както и мерки за управление на риска. Какво ще договори Румъния и ще успее ли северната ни съседка да се справи с всичко това, като същевременно опровергае и недоверието на Брюксел предстои да видим.
 
 
Следете темата и на cap4us.fermer.bg