Почти двойно увеличение на площите с ягоди на годишна база има в община Попово, Търговищко, съобщават от областната дирекция "Земеделие", предаде БТА.

Горски отглеждат ягоди и инвестират в мандри

Данните сочат, че масово в областта стопаните отглеждат повече ягоди. През тази стопанска година в Търговищко са засети общо 945 дка от културата, а през миналата те са били 725 дка.

Най-много ягоди добиват земеделските производители от община Попово. Там има 677 дка. След това по производство на ягоди се нарежда община Опака – със 198 дка. Прави впечатление, че намаление на площите с културата има в общините Търговище и Омуртаг. Традиционно в Антоновско не се отглеждат ягоди.

Средният добив от ягодовата реколта също расте

Засега са прибрани над 265 тона продукция. Средният добив е 421 кг от декар. Миналата година кампанията е завършила с произведени общо 201 тона и среден добив от 330 кг от декар, показва справка на земеделската дирекция.

Кампанията по прибирането на реколтата продължава, но производителите срещат трудности, заради валежите от последните дни. Дъждовете се отразяват неблагоприятно и на качеството на продукцията.