Розоберът в Карловско тази година започна по-рано заради топлото време. Производителите смятат, че ги очаква тежка години заради ниската изкупна цена на розовия цвят, която в момента е около 2.50 лв./кг, съобщи БНТ. Розопроизводителите посочиха, че такава ниска цена не е имало през последните 3 години. 
 
 
„Това е нищожна цена от 2,50лв. Това никога не е било на нас да остават стотинки, а пък цяла година се трудим. На другия ден, ако не го оберем ние нямаме, всичко губим 100% загуба“, каза производителят Николай Спасов. 
От своя страна Христо Недков посочи: „Като цяло тази година има страшно много цвят, и цената не вярвам да скочи много повече от това, което е в момента“.
 
Розопроизводителите плащат на берачите по 1 лв./кг розов цвят. Вече има няколко розопреработватели, които са обявили, че няма да изкупуват, заради свръхпроизводство на розово масло миналата година. 
 
Председателят на Националния съюз на етерично маслени култури в България Зара Клисурова посочи, че засега няма сериозен проблем с недостига на розоберачи, тъй като все още навсякъде не е започнала кампанията по розобера. Тя отбеляза, че на международния пазар в момента цената на розовото масло е спаднала от 10 000 евро на 8500 евро/кг. 
 
 
„Последните години цената по изкупуване беше нереална, може би това подлъга много хора да разширяват, и разширяват розовите насаждения. Нашата държава има определен пазар на това розово масло, ние надхвърлихме това производство и явно няма достатъчно нови пазари които да го поемат“, коментира Клисурова.
Само в района на Карлово розовите насаждания през последните 2 години са нараснали с 3000 дка.