Доктор Милен Сираков, председател на Съюза на ветеринарните лекари в Смолян, заяви, че може да няма изложение на животни заради нодуларния дерматит и синия език, предаде информационна агенция Фокус.

 

По думите му БАБХ отговаря за прегледите на тези животни. „За Рожен не е сигурно дали ще присъстват животни заради забраната по отношение на нодуларния дерматит и не се знае дали ще има възможност да присъстват животни от еднокопитните говеда. Може би ще има само двукопитни животни, като овце и кози ако отпадне забраната по отношение на синия език”, каза д-р Сираков.

 

Фермер.БГ припомня, че съборът ще се проведе от 15-ти до 17-ти юли в Родопите. Ще бъдат представени народната музика, обичаи, обредност, словесен фолклор и танци. В алеята на занаятите ще се включат над 80 самобитни майстори на кукерски маски, текстилни килими и килими от естествени кожи, керамика, чанове, икони, ножове, кожени изделия, билкови продукти, бижута, народни носии и инструменти, изделия от дърво, вълна и агнешки кожи, пчелни продукти и др.


В мобилни експозиции ще бъдат подредени музейни изложби за скотовъдството по нашите земи и етнографски сбирки от района на общините Смолян, Чепеларе, Девин и Баните. Истински уроци по родолюбие ще има в гостуващото пътуващо читалище „Бащино огнище“. Дошлите на събитието в народни носии ще могат да посетят и т.нар. Хайдушко сборище, където ще се предлагат традиционни български ястия, а символичен домакин ще е Сдружение „Родопски хайдути“. 


В първата вечер на Събора ще е гала-спектакълът „Роженски звездоброй“ с участието на Володя Стоянов, Нелина, Валя Вълкова и Бинка Добрева, Пепи Христозова и оркестър „Плам“.