Докато животновъди все още чакат плащанията си по de minimis заради сушата, във Великотърновско те вече бъркат в запасите с храна. 

Животновъди, тече допълнителен прием по de minimis

„За кравите зимата дойде на 1 септември, когато започнахме да ги храним. Не знам обаче как ще ги доизхраним. При нас никой не продава фураж, просто защото не е добил. Минали години имаше люцерна, сено, слама, царевичак. 

Сега храня животните със сено и слама, а те продължават да слабеят. Затова всеки ден ходя и купувам 200 кг силаж от една голяма ферма, за да поддържам животните“, споделя животновъдът Стоян Христов.

От шест години той отглежда дребни преживни животни, които сега са 215 на брой. От миналата година се захваща и с говедовъдство, като отглежда под селекционен контрол 16 месодайни крави от породата Българско сиво говедо и един бик. Питаме го какво мисли за мярката, която ще подпомогне стопаните с до 150 лв. на заклано теле, а той я определи като „неприложима в нашите условия“.

„Лично моето стопанство е пригодено и моят бизнес план е базиран върху отглеждането на пасищни животни и изпращане на телетата за доугояване след периода на бозаене. При всички колеги в нашия район напролет кравите раждат, телетата бозаят 5 – 6 месеца, след което се продават в телеугоително стопанство. 

Друго не мога да направя, защото не ми го позволява нито инфраструктурата, нито хранителната база. Нямам достатъчно храна, за да изхранвам тези животни, особено в така създалата се тежка криза със сушата. Дъждът падна, но вече е много-много късно“, тъжно констатира животновъдът.

За съжаление, той е един от онези стопани с казуси, които не бяха допустими за подпомагане по първия прием по de minimis. А по всичко изглежда, че няма да получи и по втория. Животните му са реални, засегнати от сушата, но остават без държавна помощ. 

„Когато БАБХ дойдоха на проверка, търсеха кравите, провериха ги, ушни марки сравняваха. Скоро ходих да декларирам продукция на същите въпросни животни. Сега тече вторият прием по de minimis, но  кравите остават невидими за ДФЗ. Все някакви казуси, че на две магарета сламата не могат да разделят, а то е толкова просто“, недоумява Стоян Христов.