Експертният съвет на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Варна реши, че в Генерал Тошево няма да се добива природен газ.
 
 
С 34 гласа "против" беше отхвърлен докладът за оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционното предложение на фирмата „Русгеоком БГ“ за проучване и добив на природен газ на територията на област Добрич, съобщи БНР.
 
След заседанието Тодор Колев, председател на Експертния съвет в екоинспекцията, обясни какъв е основният мотив за отхвърляне на доклада.
 
„Това е опасността от замърсяване на водоносните хоризонти от дейността. В района, в който ще се прави добив, има 30 сондажа на ВиК - Добрич, от които сондажи хората пият вода. Населението също не приема реализацията на проекта“, каза Колев.
 
 
Снимка: pixabay.com
 
Председателят на Инициативния комитет срещу инвестиционното предложение за добив на газ Атанас Атанасов благодари на всички, които са участвали в протестите и припомни, че 97% от жителите на Генерал Тошево на референдум заявиха, че не желаят на тяхна територия проучването за газ.
 
Отхвърлянето на доклада Атанасов коментира с думите: „Това за нас е огромна изненада и много благодарим на всички останали, които са гласували против.“
 
Кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров също изрази своето удовлетворение.
 
 
Решението на Експертния съвет ще бъде публикувано в 7-дневен срок. От Регионалната инспекция уточниха, че решението може да бъде обжалвано. Ако се стигне до там, отново ще има съдебни решения.
 
Закритото заседание на екоинспекцията във Варна, на което беше разгледан Докладът за оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционното предложение, беше съпроводено отново от протест. В него участваха представители на инициативния комитет срещу добива на природен газ в района и други природозащитници.