Производството на царевица тази година е с почти 15% по-малко от миналогодишното, сочат последните оперативни данни на земеделското министерство. С близо 30 % е намалял и средният добив от пролетната култура, а според тематичната анкета на Агри.БГ спадът е дори по-голям.

Цени на зърното: Борсите нервничат в очакване

На въпроса: „Колко царевица жънете средно през 2020 г.?”, отговор са дали 442-ма производители. Малко по-малко от половината - 40 %, са заявили, че средният им добив от тазгодишната царевица е под 400 кг/дка.

По официални данни за страната от жътвата на царевицата средно се е добивало по 486 кг/дка. Стопаните, посочили в анкетата отговор "от 400 до 500 кг/дка", са само 16 %.

Заради сушата в Добруджа жътвата тази година приключи с двойно по-нисък среден добив - 335 кг/дка. Малко по-добри са новините от Силистра. Там стопани споделят, че прибират средно по 450-500 кг/дка.

Около 350 кг/дка е средният добив в Бургаско. „Но има и стопани, които изобщо не жънаха“ сподели преди време за Агри.БГ зърнопроизводителят от района Илия Проданов. 

В същото време 23% от анкетираните са на срещуположния полюс със среден добив от над 800 кг/дка. 

Ниски са процентите на отговорите за добиви от 500 до 600 кг/дка и от 700 до 800 кг/дка, съответно 9% и 6%. Само 4% са посочили среден добив между 600 и 700 кг/дка.

Въпреки по-големия брой реколтирани площи с царевица тази година – около 20%, анализите на земеделското министерство сочат, че продължителното засушаване е основна причина за ниските средни добиви от декар.

От днес, 2 ноември, стопаните със 100% пропаднали площи могат да кандидатстват за подпомагане по Схемата за държавна помощ за компенсиране на загубите на земеделски стопани в резултат на природни бедствия или неблагоприятни климатични условия, настъпили през 2020 г.

Участвайте в новата анкета на Агри.БГ: Животновъди, успяхте ли докажете реализация?