Отрицателен рекорд в черешобера поставя Институтът по земеделие в Кюстендил. От общо 160 декара научно развойното звено, добивите са едва 1 200 кг. Това заяви шефът на комплекса проф. Димитър Домозетов пред Кмета.БГ
 
„Други години от същата градина са добивали по и над 100 тона. Обяснението са студовете в края на април тази година, тогава в нощта на 26 срещу 27 април температурите паднаха до - 4 градуса. Благодарение на това на места бяха констатирани 100% измръзвания на насажденията“, обясни той.
 
Институтът е застраховал черешите си и до момента е получил 32 хил. лева авансово обезщетение от застрахователя. Неофициално се коментира, че крайната сума, която ще получи е 100 хил. лева. 
 
До няколко дни, след уикенда, черешоберът в Кюстендилския регион приключва, прогнозите са повечето производители да не успеят за докажат добиви до 230 кг. от декар, които биха им осигурили по 166 лева субсидия от фонд "Земеделие", коментират от земеделските кооперации.
 
Последно се бере в местност Радован, над село Горановци, откъдето са най-качествените сортове. 
 
"Нищожни са добивите тази година за региона, но и пазар нямаше. Изкупвачите бързо разбраха за провалената реколта и се насочиха към Гърция", отбеляза за ситуацията проф. Домозетов.