Рекордни нива нитрати и бактериално заразяване с ешерихея коли (E.Coli) откриха инспектори във водата в редица шуменски села. Населението в Област Шумен, както и фермерите трябва да се въздържат от използване на водата от водопреносната мрежа, включително за напояване на животни и земеделски площи ( оранжерии и др.).

 

ВНИМАНИЕ!!!

СТОПАНИТЕ ОТ ОБЛАСТ ШУМЕН СЕ ПРЕПОРЪЧВА ДА НЕ НАПОЯВАТ В ГРАДИНИТЕ И ОРАНЖЕРИИТЕ СИ - САЛАТИ, ДОМАТИ, КРАСТАВИЦИ, ЛУК, ЧЕСЪН И Т.Н., ТЪЙ КАТО БАКТЕРИАЛНАТА ИНФЕКЦИЯ СЕ ПРЕНАСЯ У ЧОВЕКА

 

Наличие на коли форми е отчетено във водата в Каспичан, Писарево, Черна, Овчарово и Веселиново. В пробите от Плиска и Александрово са установени коли форми и ешехерия коли. Ентерококи са отчетени във водата в Преселка, а коли форми, ешехерия коли и ентерококи – в Риш и вилна зона „Станата”.

 

Инспекторите са изследвали по химични показатели 48 водни проби от 35 населени места в региона. Нитрати над допустимата норма от 50 мг/л са установени във водата в селата Върбак, Овчарово, Мараш, Методиево, Новосел, Преселка и Писарево. Най-високите стойности на нитрати от 108 мг/л са отчетени в Писарево, където водата не отговаря на изискванията и по показател мътност.

 

Във връзка с регистрираните отклонения в качеството на питейната вода, от здравната инспекция са дали предписание на управителя на „ВиК – Шумен” ООД за предприемане на мерки за отстраняване на констатираните несъответствия. За констатиран пропуск при обеззаразяване на водата е съставен един акт на водомайстор, а спрямо отговорните лица са предприети необходимите действия за съставяне и предявявяне на актове за установените административни нарушения, уточняват от РЗИ – Шумен.

 


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!