Нивото на износ на свинско месо от страните от ЕС достигна своя най-висок показател през септември 2019 г. Основният пазар за износ, както и досега, остава Китай, пише EuroMeatnew.com.

АЧС промени завинаги китайския месен пазар

Съгласно статистическите данни, износът на свинско месо от ЕС през септември е отчел ръст от 37%, поставяйки нов рекорд през настоящата година. Обемът на износа достигна 236,6 хил. тона, което е най-високият показател през 2019 г. В същото време, в сравнение със септември 2018 г., стойността се е увеличила почти със 75% до 642,5 млн. евро.

Според Бет Уилкинс, анализатор от AHDB, през септември в Китай се е увеличило търсенето на свинско месо. Обемът е скочил повече от два пъти и възлиза на 138,4 хил. тона.

Износът на свинско месо от ЕС показва добри резултати. Обемите са се увеличили с 13% в годишно изражение до 117,9 хил. тона. Пазарът на Китай продължава да доминира, обемите са нараснали с 29%. Стойността на износа на субпродукти е скочила с 43% през последния месец, до 169,9 млн. евро, подчертава Уилкинс.

Междувременно Испания стана лидер по износ на свинско месо извън пределите на ЕС, увеличавайки обемите на доставките с 21% за първите четири месеца на 2019 г. Китай  (51%) е основната дестинация за испанското свинско месо. Следват я други азиатски страни (37%).

Шест европейски производителя – Испания, Германия, Дания, Нидерландия, Полша и Франция, държат дял от 84% от износа на свинско месо за трети страни през първите шест месеца на 2019 г.