През последните месеци няколко земеделски сектора настояха пред Министерството на земеделието и храните (МЗХ) да бъдат създадени регистри за отделни земеделски сектори, с които на светло да излязат кои са и колко са реалните производители. От МЗХ обявиха, че се подготвя единен регистър на всички земеделски производители, в който ще бъдат включени всички аграрни сектори.

 

„Задължително трябва да бъде направен регистър на всички земеделски производители. Има много стопани, които просто не знаят как да използват възможностите, които им се предоставят. От друга страна има и много хора, които много добре знаят как да се възползват. Ще посоча само един пример – натъкнахме се на случай, в който става въпрос за стопанисване на 17 000 дка пасища, без да се отглежда нито едно животно.

 

В същото това време фермери от този регион се карат за пасища, защото гледат животни, а няма къде да ги пасат. Затова един от основните изводи, до който стигнахме, е, че трябва да направим регистър на всички земеделски производители“, заяви министърът на земеделието Димитър Греков. Греков беше категоричен, че регистърът е необходим за всички производители.

 

Той допълни, че идеята за създаването на отделни регистри е претърпяла развитие и решението е да бъде създаден единен регистър, в който ще бъдат включени отделните сектори на селското стопанство. Създаването на регистъра е планирано да приключи в скоро време, средства за изграждането му са предвидени по мярката за техническа помощ.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!