Памукът се произвежда лесно, не е претенциозна култура, но не можеш ли да го продадеш - загиваш. Най-големият проблем на памукопроизводителите е реализацията. Това каза за Фермер.БГ Митко Стоилов, който отглежда 100 декара с културата в Ямболското село Победа.
 
 
„Личи си кой сее памук и с каква цел. Има много колеги, които го правят само заради високата субсидия“, категоричен е той.
 
За да получиш подпомагане, трябва да имаш най-малко 60 кг от декар. И тази продукция да я предадеш на лицензирана фирма за изкупуване на памук, а такива трудно се намират, допълни производителят.
 
„Преди имаше една лицензирана фирма в Нова Загора, но я закриха. Памукът не може да се предаде навсякъде, защото при проверка от Разплащателната агенция, трябва да представиш документ. В момента аз и мои колеги чакаме отговор от нова лицензирана фирма в Хасково“, коментира Стоилов.
 
Той съветва останалите производители задължително да застраховат, защото памукът не е никак евтина култура и в отглеждането й се влагат много средства.
 
„Разходите не са никак малко - като се започне от сеитбата, после препаратите, жътвата. Както знаете в целия сектор има проблем с работната ръка. Масово се наемат хора от малцинствата, но нямаме друг избор“, заключи Стоилов.