ЕК забранява продукт за растителна защита като силнотоксичен, а БАБХ го разрешава. Това твърди Валя Ахчиева в свое журналистическо разследване, визирайки активното вещество етопрофос, което се съдържа в препарата Мокап 10.

Една история за буренясалите ниви и измамите със субсидии

Всичко започва в края на 2019 г., когато въз основа на научен доклад, който показва негативите от използването на тази съставка върху околната среда и здравето на живите организми, ЕК я забранява. Гратисният период е 21 март 2020 г., след което би трябвало да се преустанови нейната употреба.

Какво се случва обаче. Със Заповед РД11-3030/18.12.2020 на зам.-шефа на БАБХ Николай Роснев се разрешава ограничена употреба на 55 тона Мокап 10, който съдържа активно вещество етопрофос с произход Нидерландия, в следните области на страната – Благоевград, Кюстендил, Пазарджик, Перник, Пловдив, Сливен, Смолян и София – област. Ограничената употреба се извършва за срок от 120 дни, считано от 1 февруари 2021 г. 

Издаването на въпросната заповед на БАБХ е въз основа на искане на Национална асоциация на картофопроизводителите и на фирмата вносител KNE Certis. По думите на председателя Тодор Джиков Мокап 10 е най-ефективният препарат за борба с теления червей при картофите. 

„Да, гратисният период за употреба в държавите членки е изтекъл през месец март 2020 г. Обаче Брюксел позволи на Испания и Нидерландия временно ограничено използване. На тази база и ние поискахме в определени региони на България да се разреши за три месеца“, обяснява Джиков.

Мокап 10 е и сред 8-те допустими за подпомагане по едноименната схема за държавна помощ. Тази година тя ще бъде в размер на до 850 лв./ха, докато през 2020 г. е била до 500 лв./ха с ДДС, като поскъпването е с близо 70%. От ДФЗ отговарят, че изплащането й става на база на фактури за закупени продукти. Двете фирми дистрибутори, с които Ахчиева се свързва по телефона, потвърждават, че разполагат с наличности на цена от около 20 лв./кг.

На въпроса на журналистката на какво правно основание БАБХ разреши употребата на този забранен продукт, от институцията й посочват европейски Регламент 1107/2009 г., чл. 53, т. 1., който позволява при специални обстоятелства държава членка да разреши пускането на пазара на неразрешен продукт за срок не по дълъг от 120 дни за ограничена и контролирана употреба поради опасност, която не може да бъде овладяна с други средства“. 

По думите на Ахчиева обаче в т. 2 от споменатия чл. 53 пише, че преди да се издаде такава заповед за разрешение на забранен продукт, в Брюксел трябва да се изпрати научен доклад за извънредната ситуация. На въпроса й има ли въобще такъв доклад, отговор не получава. От областните дирекции на БАБХ в посочените в заповедта области също отричат да е обявявана такава извънредна ситуация.

Ветеринарните власти й изпращат само съобщението, което са пуснали в електронната система, че разрешават продукта Мокап 10 за употреба, както и формуляра, с който България проформа съобщава на ЕК, че спешно разрешава забранения продукт. Но на този формуляр не се виждат нито дата, нито подпис, че документът е приет от ЕК, става ясно от видеото на Ахчиева.