Броят на животновъдите в Родопите намалява. „За малкото овцевъди, които сме останали в района, е все по-трудно да се справяме. В Смолянско сме само около 20 овцевъди, от които само двама-трима са животновъди със стада от около 1 000 животни“, сподели в интервю за Фермер.БГ Рашко Кехайов, председател на Сдружението на овцевъдите в Смолян. Във фермата си той отглежда над 260 овце и 50 кози, заради проблеми с доказване на порода през миналата година се наложило да „се разделят“ с близо 50 крави. Кехайов признава, че отглеждането на крава със 70 лева е невъзможно, а и изкупните цени на кравето мляко са значително по-ниски от тези на овчето мляко. „Нерентабилно е отглеждането на крави, ако трябва сам да финансираш отглеждането е просто невъзможно“, категоричен е овцевъдът. Финансово подпомагане получава по мярката за необлагодетелствани райони и отглеждане на автохтонни породи животни. В района се отглеждат каракачански овце, среднородопски овце и калоферски дългокосмести кози.

 

Г-н Кехайов, има ли вече паша за животните в Родопския край?
Изхранването на животните в региона с фураж продължава най-рано до Гергьовден, защото качествена паша още няма. Затрудненията при нас със снабдяването с фуражи са сериозни, защото нямаме добри пътища до фермите, а и цените са по-високи заради транспорта. Разчитаме един на друг и си помагаме, за разлика от други региони на страната ние работим заедно.

 

Какви са изкупните цени на млякото?
Изкупната цена в момента е от порядъка на 1.30-1.40 лв./л – същата като преди година. Ние специално си преработваме мляко и продаваме краен продукт от фермата.

 

Има ли търсене?
На местния пазар търсене има. Участваме и в изложения, включително и в чужбина, представяме България. Любопитното е, че имаме сертификат от Македония за продукцията си, но български нямаме. Истината е, че оцеляваме единствено благодарение на това, че хората в региона ни познават. Много хора търсят истински продукти, а ние сме доказали, че произвеждаме качествени продукти. Трудностите идват от невъзможността на малките производители да стигнат до пазара.

 

Може ли малък земеделски производител да стигне го големите търговски вериги?
Бихме искали, но е невъзможно. Малките фермери нямат достъп до търговските вериги. Ние не можем да поддържаме количества сирене, каквито може да гарантира една голяма мандра. При нас се преработват 100-200 л мляко. Освен това в момента няма законова регламентация за малките производители. Изискванията към всички са еднакви, но ако един дребен фермер покрие високите изисквания за индустриално производство, няма как продаде краен продукт.

 

Могат ли малките стопани да се обединят?
Ние се включихме в Националното сдружение на малките семейни фермери и преработватели и се надяваме то да заработи. На този етап, обаче, за малките фермери е много трудно да се преборят с бюрокрацията в България.

 

 

Интервю на Ваня КЮРЧЕВА, Фермер.БГ

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!