Рапицата започна да цъфти в Южна България. Редица землища в селата в Ямболско и Хасковско вече се жълтеят. Цъфтежът на рапицата в Северна България съобразно прогнозата за времето е нормално да започне в периода 15-и - 20-и Април.

 

Сега по време на бутонизацията на рапицата, тя бива нападана от редица неприятели, което обиновено налага 2 пръскания. Основните неприятели, срещу които тази година фермерите ще се борят да не навредят на реколтата от рапица са : стъблен скритохоботник и рапичният цветояд. Скритохоботникът се разпространява и тази година в стеблата на рапицата и снася яйцата си там. Излюпените лаври се вгризват в основата на стеблата на рапицата, от което по-късно рапицата поляга. Най-сериозен за теритиорията на България обаче и тази година се оказва цветояда при рапицата, който през последните години е развил устойчива резистентност към пиретроидни и органофосфорни препарати. Щетата, която нанася цветояда е че прояжда цветните бутони на рапицата.

 

В Ямболското село Кабиле, екип на Фермер.БГ измери, че височината на цъфналата рапица е 110-130 см. , със здрав и мощен корен, с 12-15 основни продуктивни разклонения и около 30 допълнителни, при които цъфтежа е започнал равномерно.