Рапичен цветояд е установен по посевите в Търговищки и Поповски регион в края на март, като отчетената плътност е била 2-4 бръмбара на растение. Това съобщи Биляна Рачева – експерт в  областната дирекция "Земеделие" в Търговище, цитирана от БТА. Очаква се плътността да се повиши над прага на икономическа вредност. В момента рапицата е във фаза на цъфтеж.
 
По площите със зърнени култури е установено начало на миграция на вредна житна дървеница. Възрастните насекоми са най-опасният неприятел по житните култури. Обследването на състоянието на есенниците след зимния период е извършено в края на април. Наблюдавана е степента на поражение на посевите от ниските температури, от мишевидните гризачи и от нападение от болести и неприятели, конкретизира Биляна Рачева . Нападение от основните болести и вредители с икономическо значение не е констатирано.
 
Миграцията на вредната житна дървеница е установена в средата на април. Борбата срещу неприятеля се провежда след приключване на миграцията му, а настъпилото застудяване и дъждовният период я забавят и удължават, посочват специалистите. За да бъде ефективна борбата срещу възрастните, тя се провежда до началото на снасянето на яйцата.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!