90% от земеделските производители дори няма да получат субсидиите си за единица площ, защото те ще се преведат по сметките им и ще останат там като обезпечение на теглените кредити. Банките чакат субсидиите дори повече от нас. Това коментира в интервю за BG on Air Радослав Христов, заместник председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

Христов припомни, че НАЗ има подписано споразумение с МЗХ директните плащания да бъдат изплащани до края на месец януари, за да могат всички земеделески производители да планират своите парични потоци и да правят разчет на средствата, с които могат да разполагат.

Зърнопроизводителят изрази надежда, че земеделците ще получат ваучерите за по-евтино гориво още през месец март.

Радослав Христов коментира и темата за обратното начисляване на ДДС в търговията със зърно: „Това е една допълнителна 20% финансова тежест за производителите, тъй като се намаляват оборотните средства. Тежестта, която ще усетим от обратното начиаляване на ДДС реално ще дойде през март, когато земеделците започват с агртехническите мероприятия“, посочи зам.-председателят на НАЗ.
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!