Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков отговори на поставени към него въпроси по време на национален форум „Правителство – бизнес: Рестарт на икономиката, растеж, стабилност, инвестиции". Радослав Христов, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) постави два взаимосвързани въпроса – защо България няма стратегия за развитие на селското стопанство и ще има ли Закон за браншовите организации. Министър Греков коментира, че стратегии за развитие на аграрния сектор има.

 

„Знаете, че разработихме нова стратегия, в разписването на която участваха и голяма част от браншовите организации в земеделието“, заяви Греков. Той информира, че в края на миналата седмица са били отпечатани 300 екземпляра от документа, които са изпратени до институции и неправителствения сектор в селското стопанство за обсъждане. „Разбира се, че Стратегията не е документ, който да решава конкретни казуси, но тя е съчетана с традициите, които България има в селското стопанство и с възможностите, с които разполага секторът. Стратегията само очертава рамката за развитието на земеделското производство в България“, заяви министър Греков.

 

По думите му документът може да претърпи изменения в следващия програмен период. Министър Греков беше категоричен, че МЗХ работи активно по създаването на Закон за браншовите организации. Министърът подчерта, че е провел поредица от разговори, в които се очертава тенденция, сходна в други европейски страни. „Става въпрос за това да се разпише Закон за браншовите организации, но само в агросектора.

 

Такъв пример има и в съседна Румъния, където работи Закон за браншовите организации в земеделието“, каза още проф. Греков. И допълни, че е поканил представители на Копа-Коджека, които са работили по закона в Румъния, за да се запознае по-подробно с проекта. Амбицията на МЗХ е в кратки срокове за има браншови закон, категорично заяви министър Греков.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!