Акцентите от традиционната годишна среща на Байер със земеделските производители в Североизточна България бяха основно върху житните култури, а освен това бе направен специален фокус върху динамичната и набираща все по-голямо внимание от страна на фермерите култура -  царевицата. 
 
Тя беше и най-рентабилната култура за 2018-а година, показва статистиката. Естествено, отглеждането й води след себе си и редица проблеми като зеплевеляване и болести. 
 
 
Най-предпочитаната технология в царевица от земеделците в Североизточна България е Капрено на Байер. 
 
„Технологията Капрено е най-големият фокус в района, тъй като самите земеделски производители се убедиха в ефективността на тази технология. Прилагайки един продукт във фаза 3-5-и лист, унищожават зеплевеляването, което е налично към момента, а оттам нататък до жътва разчитат на почвеното последействие.
 
И всъщност тази технология показа най-голямото си предимство и в условията на 2018-а година, когато беше доста влажно, имаше валежи и при всички останали алтернативни технологии се наблюдаваше много плътно вторично заплевеляване. В същото време Капрено няма негативно влияние върху добива“, каза Виолета Дикова, регионален мениджър на Байер за Североизточна България
 
За това потвърди и Минчо Минчев, който е изпълнителен директор на фирма обработваща 27 500 дка ниви край Генерал Тошево, като 10 500 дка засяват с царевица. Прилагат Капрено и определено смятат, че има отчетлив ефект
 
„Впечатленията ми мога да кажа, че са много сериозни. 2016-а година го използвахме на един опитен участък от 100 дка, като следващата година го приложихме на 3000 дка в минималната доза, а миналата година – 2018-а, заложихме на цялата площ – 10 500 дка, като заложихме на максималната доза, тъй като годината се очертаваше твърде неблагоприятна за почвените хербициди и затова приложихме пълната доза. 
 
Вегетативният ефект се получи на 100 процента. Почвеният се прояви твърде късно, тъй като пролетта беше изключително суха, дъждовете започнаха някъде от средата на юни и съмненията бяха, че почвения ефект може би ще се загуби. Независимо от дългия период на престой в почвата, той даде своя много добър ефект като полетата бяха запазени в идеална чистота и, разбира се, това се отрази положително върху добивите“, каза Минчев.  
 
 
Земеделците от балчишко също имат добри впечатления. За царевицата Мария Дикова е убедена в едно: 
 
„Решението е Капрено. Твърдо съм се убедила, че Капрено е най-добрият избор в царевица за защита от плевели“, посочи тя. 
 
Освен пълното изчистване от плевели на полето, засято с тази култура, продуктите на Байер предлагат и антидотна технология, която обезопасява хербицида и може да се използва в различни фази, без да навреди на развитието на царевицата. 
 
Какви са предложенията на Байер в пшеница и житни култури, разказа Виолета Дикова, регионален мениджър на Байер за Североизточна България. Тя посочи, че настоящата година ще донесе доста предизвикателства по отношение на пшеницата. 
 
„В различните райони пшеницата е в различни фази на развитие. Това ще обуславя трудности при избора на хербицид. Затова и Секатор е най-надеждното решение, което може да се прилага в различни фази от развитието на пшеницата дори в първи, втори лист, а в същото време ще се справи безпроблемно със заплевеляването, което тази година се очаква да бъде в по-голям мащаб, тъй като пшениците не са добре гарнирани и се очаква да има място за много плевели“, разказа Виолета Дикова. 
 
Фокус на срещата със земеделците от Североизточна България бяха и болестите по културите. 
2018-а година беше показателна за това и разумните стопани със сигурност са направили своите изводи. Пакетните предложения на Байер в тази линия вече са достъпни. 
„Предлагаме пакетно предложение Секатор със Солигор. Това е един гъвкав пакет, който може да се използва в различни фази и дози за пшеницата“, допълни Дикова. 
 
Ахмед Мехмед от Разградско отглежда зърно на 6 000 дка.
 
„От може би 5-6 години ползваме масово продуктите на Байер. Разчитаме на Секатор и Солигор като първо третиране. Направихме контрола на около 500 дка с Авиатор, който много добре се представи. Имаме много добри резултати в контролата. Около 80-100 кг разлика имаше в добива. 
Имаше разлика в увеличението на протеина. Също и глутена беше по-добър. Наистина е добър продукт и мисля да го ползвам тази година на всичките площи, които са засети“, посочи производителят. 
 
 
Освен широколистното заплевеляване, през последните години житните плевели като райграс, овсига и власатка започнаха да навлизат много масово във всички райони на Североизточна България. 
За проблема ни разказа Цвета Попова, регионален представител на Байер за Разград, Попово, Търговище. Още през есента някои земеделци се погрижиха срещу тези плевели, но разпознаването им е трудно в ранна фаза на развитие, посочи експертът. 
 
„Сега ние от Байер искаме да сигнализираме точно навреме за новата опасност, тъй като тя е на прага на нашите домове, нашите полета. Вашите полета са вашият дом. 
Така че аз апелирам към земеделците да търсят моите колеги по райони, да се правят огледи, защото масово се третира само срещу див овес, където имаме много решения, а всъщност имаме доста по-голям проблем и имаме едно решение – това е нашият продукт Атлантис Флекс“, обясни Попова. 
 
Според експертите най-разумно е да се вземат мерки през есента, но за тези стопани, които не са обърнали внимание на проблема тогава, все още има шанс. 
 
„Точно това е предимството на Атлантис Флекс. Той е изключително пластичен. По пътя на логиката, ако не успеем есента да третираме, имаме вариант, в който напролет можем преспокойно да третираме с хербицида Атлантис Флекс. Там вече дозата е различна, защото и плевелите във вегетация са напреднали“, добави Цвета Попова. 
 
 
В тази връзка Виолета Дикова обяви, че Байер стартира промоционална кампания за изключителния хербицид. 
 
„Пакетното предложение, което обявихме тук на тази среща, а именно – 3 кг Атлантис Флекс в съчетание с 5 л Фалкон. Това е един пакет за 100 дка. При купуването на 5 такива пакета, земеделските производители ще получат и 5 л допълнително Фалкон безплатно“, обясни Дикова. 
 
Научете повече за продуктите и промоционалните предложения на Байер на www.cropscience.bayer.bg и от регионалните представители на компанията.