Разпространението на птичия грип стана причина за ограничаване на ръста на производството на месо от бройлери в ЕС през 2017 г.
 
 
Производството на птиче месо в Съюза през миналата година се е увеличило с едва 1.7% до 14.63 млн. тона при повишение с 4.4% до 14.38 млн. тона година по-рано, твърдят анализатори, цитирани от farmer.pl.
 
Основната причина за понижаване на динамиката на производството са  огнищата на птичи грип. В периода от октомври 2016 г. до юли 2017 г. вирусът е регистриран над 1 100 пъти в 17 страни от ЕС.
 
 
 
Повечето огнища – 485, са на територията на Франция. Заболяването засегна също Унгария, Германия, България и Полша.
 
Разпространението на инфекцията предизвика неизбежни последици – намаляване на броя на отглежданите птици в отделни страни и съответно спад в производството на месо. В допълнение някои страни вносителки превантивно спряха доставките на птиче месо от ЕС.
 
По информация, представена от анализатори в банката БНП Париба, най-голям спад в производството на птиче месо през първото тримесечие на миналата година е регистриран в България  - 12.5%, следвана от Унгария – 7.3%, Германия – 1.3%, и Франция – 0.2%. За разлика от тях, в Полша продукцията се повишила с 1.1% на годишна база.
 
 
Спадът на производството в някои от страните членки на ЕС се компенсира от ръст в други, които са по-слабо засегнати от разпространението на инфекцията. В Нидерландия продукцията от птиче месо се е увеличила с 1.6%, в Испания – с 3.0%, а във Великобритания – с 10.5%.
 
Стопаните, които отглеждат домашни птици, са се справили твърде добре в създалата се ситуация, смятат анализаторите. Като цяло резултатите показват, че страните от ЕС са в състояние да се приспособят към значителни нарушения във външната търговия.
 
За тази година експертите прогнозират 1% ръст в производството на птиче месо в ЕС и увеличение на износа.