Между 400 кг/дка и 600 кг/дка е добивът на пшеница във Врачанско. По-висок е той в масивите близо до Балкана, а по-нисък – в нивите край Дунав. Това съобщи земеделският производител Младен Цолов за БНР.

Застрашена ли е есенната сеитба на пшеница?

Въпреки че на фона на слабата реколта в много райони на страната тези добиви са много по-добри, зърнопроизводителят ги определя като по-слаби спрямо година по-рано, когато е жънал средно по 700-800 кг/дка. 

По думите на Цолов върху реколтата тази година са повлияли сухата и топла зима без сняг, както и липсата на пролетни дъждове. Такива са били и условията за колегите му в Русенско, където природата също е затруднила работата на стопаните.

„Климатичните условия бяха невероятно трудни. Имахме много слаби валежи през зимата. Топла зима беше. Пролетта беше суха с много слани. Заради сушата на места пшеницата изгоря и имаше колеги, които разораха“, коментира Иван Караиванов, председател на Регионален съюз на фермерите „Дунавско зърно“, за Канал TVN.

Той е убеден обаче, че въпреки очакваните с 30% по-ниски добиви тази година, пшеницата ще бъде достатъчна, за да задоволи вътрешното потребление. Няма да се стигне до недостиг на жито на българския пазар, но за много от фермерите ще има загуби. 

„Цената на пшеницата все още не е толкова висока, каквато искаме. Няма причина на този етап брашното да поскъпне“, уверява Караиванов. 

За по-слабите добиви тази година предупреждава и Костадин Костадинов, председател на Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Очакванията са добивите да бъдат около 4 – 4,1 млн. тона, което ще е с около 2 млн. тона по-малко в сравнение с миналата година. 

Най-тежко е положението в нивите край Добрич, Бургас, Ямбол, Хасково, Нова Загора. Там производителите прибират между 50 и 200 кг/дка. 

По негови наблюдения няма движение в цените на пшеницата, като в момента те са около 290 – 300 лв./тон от място. Все още има изчакване какво ще се случи на пазара, но пшеницата е с добри показатели и няма основание за спекула с качеството, категоричен е Костадинов.