Отменяме протестните действия, насрочени за утре – 3 април. За момента проблемът е решен. Това каза председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов след среща при министър-председателя Бойко Борисов, на която присъстваха още земеделският министър Румен Порожанов, браншови организации и вносителят на Законопроекта за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход – депутатът Емил Димитров. 
 
 
Основното искане на земеделските производители относно законопроекта бе, че те искат да бъдат изключени от него, заради това, че според норматива те се третират като търговци на горива, а това не е така. 
 
„Договорихме се за облекчен режим за тези, които до момента не са се регистрирали – как да позиционират своите резервоари, по вид, обем и местонахождение и как да се извършва контрола без нивомерни системи. Системата ще бъде разработена от Агенция „Митници“ и Националната агенция за приходите (НАП), което ще е за целите на контрола, без да се утежняват земеделските производителите допълнително“, обясни Емил Димитров. 
 
Ще се създаде координация между финансовото и земеделското министерство, а също и  другите служби, в които вече има данни, така че да не се налага стопаните отново да декларират, оповестяват или да ги доказват. 
 
 
По време на срещата при премиера всички браншови организации са декларирали, че стопаните нямат намерение да търгуват с горива и не желаят да бъдат третирани като търговци. Това мнение бе споделено и от премиера, добави Димитров и подчерта, че от бранша не са имали възражения срещу задаването на санкции срещу нерегистрирани бензиностанции, нелегални бензиностанции и всички, които са в сенчестата част на бизнеса. 
 
„Земеделските производители няма да понасят административна или финансова тежест, а  от регистрираните до момента няма да се изискват някакви нови условия. Постигнахме споразумение влизането в сила на закона да бъде от Нова година, за да могат земеделските производители да се подготвят“, обясни народният представител. 
 
 
Димитров добави, че е поел ангажимент, по желание на премиера Борисов, предложенията на земеделските организации и ресорния министър да бъдат обобщени в доклад и лично той да ги внесе между първо и второ четене на закона. 
 
Според Румен Порожанов съществуващият режим работи много добре, включително и в контролната си част. Именно заради това той е екипът му подкрепиха земеделските организации в исканията им.