Стотици декари с посеви са засегнати от проливните дъждове в община Кубрат, Раздрадска област през миналата седмица, съобщиха за Фермер.БГ производители от региона. Засеганти са площи с пшеница и с царевица.

По информация на Мария Колева от Областната дирекция „Земеделие” общо 984,5 дка са площите, които са били наводнени от проливните дъждове в областта. От тях 100 дка са пропаднали на 100 процента, а останалите – частично. Поразените земеделски площи са предимно в общините Завет и Кубрат, като в Заветско са общо 179 дка, а в Кубрат – 805 дка. Засегнатите от наводненията площи с пшеница са 756 дка, с царевица – 55 дка, с бял трън – 31 и с градински грах 12 дка.

Очаква се експертна комисия да обходи и установи засегнатите площи в четвъртък, след което да се съставят протокли за обезщетение на засегнатите земеделски производители, предаде изданието ТопНовини. До момента са подадени само две заявления за държавна помощ за 55 дка пропаднали площи в землищата на Юпер и Тертер, община Кубрат, но се очакват още заявления. Обезщетение се изплаща само при констатирани 100% пропаднали площи.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!