Реколтата от пролетниците в Украйна бележи видим спад спрямо година по-рано, сочат данните от доклад на Европейския център на наблюдение на реколтата (MARS), цитирани от Ройтерс, предаде БТА.

Очаква се 30% спад в сеитбата на есенни култури в Украйна

Спадът при царевицата е най-голям - 24% на годишна база. Прогнозните количества възлизат на 32 млн. тона и са 5% под средното равнище за последните пет години. Реколтата от слънчоглед е с 15% надолу спрямо 2021 г. до 13,9 милиона тона, или 2 на сто под средното ниво за последните пет години.

"Руската инвазия в Украйна намали площите, засети с царевица и слънчоглед. Това ни кара да намалим прогнозите за добивите под средните петгодишни нива, въпреки като цяло добрата реколта през годината", се посочва в доклада.

MARS: 10% от слънчогледа, 4% от царевицата и 7% от соята в Украйна се отглежда в райони, където се водят активни бойни действия.

При вече напълно прибраните култури спадът е подобен. Прибраната мека пшеница е с 22% по-малко от тази през 2021 г., ечемикът е с 20% по-малко, а рапицата - с 13%. Анализаторите продължават да спорят колко зърно ще успее да прибере и изнесе Украйна в условията на продължаващата война.

Оценките на MARS се базират на собствени изчисления и на преки данни от украинското министерство на селското стопанство, с изключение на данните за регионите на Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие, които се основават на дистанционно наблюдение.