Украинските фермери вероятно ще намалят площите за засяване на зимни зърнени култури с най-малко 30% този сезон, обявиха от украинския аграрен съвет, предаде БТА.

Царят дава, пъдарят не дава!

Причините за това са скокът в цените на семената и горивата, съчетан с ниски продажни цени на зърното. Есенната сеитба в страната вече започна. По данни на украинското агроминистерство се очаква за новия селскостопански сезон площите с пшеница да се свият до 3,8 милиона хектара спрямо 4,6 милиона година по-рано.

"Основните причини, които насърчават земеделските производители да намалят посевните площи, са високата цена на торовете, проблемите с продажбата на зърно, както и твърде ниските изкупни цени на селскостопанските продукти", казаха от украинския аграрен съвет, който представлява хиляди малки и средни селскостопански производители от цяла Украйна.

От своя страна фермери заявявиха, че ще намалят сеитбата на зимните култури почти наполовина. „Считам за нецелесъобразно днес да продаваме пшеница на себестойността ѝ и да сеем, когато няма продажба. Търся пазар за реализация. За да сее сега, едно стопанство трябва да продава 500-700 тона", споделя фермерът Валери Мартишко от Киевска област.

Украйна зася повече от 6 милиона хектара зимна пшеница за реколтата през 2022 г., но голяма площ беше окупирана по време на руската инвазия. Очакванията са, че ожънати ще се окажат само 4,6 милиона хектара пшеница в контролираната от Украйна територия.

В началото на септември Земеделското министерство на Украйна съобщи, че износът на зърно от страната е намалял с 54,5% на годишна база до 4,16 млн, тона към отчетния период.

Украинските пристанища бяха блокирани за дълго, което доведе до повишаване на световните цени на храните и предизвика опасения от недостиг в Африка и Близкия изток. Три украински черноморски пристанища бяха деблокирани в края на юли по споразумение между Москва и Киев, сключено с посредничеството на ООН и Турция.

Същевременно европейски и български зърнопроизводители обявиха протестни шествия против безконтролния внос на зърно от Украйна и параметрите на Зелената сделка.