Производителите на малини и ягоди ще излязат на активен протест във вторник. С малинокомбайни и друга земеделска техника на главния път Търговище – Разград те ще демонстрират недоволството си заради цената на водата за напояване.  

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

Основните искания на протестиращите са да бъде редуцирана цената на водата до поносими нива за водоползвателите във всички региони в страната и на всички стъпала на доставка.

Овен това е необходимо да се разработи държавна политика за цената на водата и методика която да осигури еднаква цена на водата за всички земеделски производители от сектор „ Плодове и зеленчуци“ без оглед на стъпалата на доставка. 

„Още преди 10 дена бяхме решили да протестираме, но заради срещата в офиса на „Напоителни системи“ с ръководството на държавната компания и двама ресорни зам.-министри, заедно с колегите от секторите „Зеленчуци“, „Зърнопроизводство“ и „Оризопроизводство“, протестът беше отложен в очакване на разрешаване на проблема“, коментира за Агри.БГ Божидар Петков, предцедател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните.

Тогава са представени две основни предложения пред агрочиновниците. Едното е цената на водата да се задържи на нивото от миналата година като кризисна мярка, за което настояват малинопроизводителите. А другото е направено от страна на зърнопроизводителите – цената на водата да бъде безплатна на всички ползватели, тъй като сумата за това е само 16 млн. лева, което може да бъде много малък разход от страна на държавата. 

В крайна сметка до седмица се очакваше разрешение на въпроса, но досега такова няма в писмен вид. Само в едно изявление зам.-министър Джиков уточнява, че ще се търсят средства за покриване на разликата между старата и новата цена на водата.

„Видяхме редица пропуски в ценообразуването, тъй като са взети под внимание най-високите цени на тока от миналата година, както и върховите цени за горива, които през 2023 г. са променени в посока надолу и продължават да падат. Смятаме, че методиката за ценообразуването е неправилна и не е прозрачна и не е вярна“, категоричен е Петков. 

В същото време в „Напоителни системи“ има 1440 служители от които 20 юристи. „Това са хора, колкото за една адвокатска кантора в едно такова държавно дружество. Голяма част от приходите на „Напоителни системи“ отиват за заплати. И въпреки съкращенията, които са направени, има увеличение на Фонд „Работна заплата“ с 250 000 лева и достигат почти 1 млн. лева“, изразява очудване Петков. 

В тази ситуация загубите от 4-5 млн. лв. годишно само дават сигнал, че дружеството не се управлява по никакви мениджърски и търговски правила. „Ние не плащаме цената на водата, а само за пренос. Водата струва еднакво за всички и цената се определя от Министерството на околната среда и водите.

Към момента е 2.2 стотинки/куб.м, а най-високата цена в преноса за краен клиент от „Напоителни системи“ е 2.27 лева/куб.м. Това на практика означава увеличение от 10 000%.

И ако бизнесът се проверява от държавата за надценки от 50%-60%, какво остава за ръст от 10 000%. „Как тогава може да работи държавна структура с подобна надценка на продукта и да декларира финансови загуби в милиони, значи наистина става дума за наливане на вода в пясъка“, пита малинопроизводителят. 

Освен за цената на водата, от асоциацията ще се борят за кардинална промяна в „Напоителни системи“. Дали да се върне отново към отдел „Мелиорации“ в Министерството на земеделието или пък да се направи една модерна структура, чиято основна грижа ще бъде доставката на вода до потребителите – това е въпрос на дискусии и анализи. 

Божидар Петков напомни, че в земеделието водата е суровина, която влиза в производството и по тази причина високата и цена води до изкривяване на целия пазар.