Служебният кабинет прие да покрие разликите в цената на водата за напояване между миналата година и тази година, но това е изход само за момента. Необходимо е генерално решение за в бъдеще. Това съобщи днес зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков.

ГласувайтеОчаквате ли трудности при кандидатстването по Кампания 2023 за директни плащания?

На практика водата няма да бъде безплатна, а ще бъде вода за напояване на миналогодишната цена.

„По сега действащата нормативна уредба не може да има промяна, няма как в момента при тази икономическа ситуация и определените търговските отношения водата да е безплатна. Държавата не може да предостави компенсации или подпомагане на Напоителни системи ЕАД, защото това се води нерегламентирана държавна помощ“, уточни зам.-министърът пред БНР. 

Представителите на три бранша - "Плодове и зеленчуци", "Оризопроизводство" и "Зърнопроизводство" се срещнаха през миналата седмица с ръководството на „Напоителни системи“ ЕАД и с министър Гечев.

Зърнопроизводителите са поставили по време тези срещи предложението водата за напояване у нас да бъде безплатна, подобно на съседна Румъния или Турция. 20 млн. лева са необходими, за да се осигури безплатно напояване в целия сектор "Земеделие", съобщи тогава пред Агри. БГ Димитър Мачуганов. 

По думите на зам.-министър Джиков още тази седмица ще се намери решение, така че това подпомагане да не се води като нерегламентирана държавна помощ.

"Следващият редовен кабинет трябва, стъпвайки на нашите анализи да предприеме генерално решение, като вариантите са два – или нови сериозни инвестиции или да се мисли в посока разделяне на дейностите", посочи Джиков, като добави, че сегашната ситуация е "плод на десетилетия бездействие и разбойническо отношение на управителите и въобще на управляващите".